برای دانلود فایل به پایین صفحه مراجعه کنید.
در این کتاب می خوانیم :
روش های مختلفی برای توليد ملكه بصورت انبوه وجـود دارد كـه تمـامی آنهـا بـر اساس اصل نحوه ی زيست شناسی زنبورهای عسل و به شـكل زيـر برنامـه ريـزی شده است:
1- بايد كاری كنيم كه زنبور های كنـدوی پرسـتار خـود را در موقعيـت بچـه دهـی طبيعی احساس كنند. برای رسيدن به اين منظور بايد به دو روش متوسل شد،يـا كلنی را يتيم نمود و يا گردش ملكه را در داخل كلنی مهار نمود. مثلاً ملكـه را بـر روی يك قاب يا در يك قفسک مهار كرد. (كه به اين روش توليـد ملكـه بـا كلنـی ملكه دار نيز می گويند)
2- وجود زنبورهای كارگر جوان كه غدد ترشح ژله رويال كاملاً فعالی داشته باشند (زنبورهاي كارگر ٨ روزه) و سطح بالای از شان های حـاوی شـفيره هـای زنبـوران كارگر كه در بدو تولد هستند را بايد مد نظر داشته باشيد. در برخـی فصـول شـما
مجبور خواهيد بود برای تشكيل يک چنـين كلنـی ای از كلنی هـای ديگـر زنبورسـتان كمک بگيريد تا بتوانيد يک كلنی پرستار قابل قبول ايجاد نماييد. كه در اين روش از ملكه ای با سطح تخم گذاری وسيع در كلنی استفاده می شود. بـراي جلـب نظـر
زنبورهای جوان پرستار به سمت لاروهای پيوند، از دو شان مملو ازتخم سر بـاز در سمت چپ و راست تيرك پيوند زده استفاده می شود. اين سازماندهی نقش آهنربا را جهت جذب زنبورهای جوان ايفا می كند.
مشكلی كه در اين روش وجود دارد شاخون های نـاخواسـته ای اسـت كـه بصـورت طبيعی در قسمت های ديگر به جزء تيرک پيوند ساخته شده است كـه بايـد مـورد توجه، كنترل و از بين رفتن واقع گردند. در ايـن روش بـرای شـروع كـار و قبـول پرستاری زنبورهاي كارگر از فنجانک ها، تحريک و ايجاد شـوق و علاقـه بـه توليـد بچه طبيعی ضروريست. چنانچه بافت و پرستاری فنجانک ها مورد قبول زنبور هـای پرستار قرار گيرد، مشكلی ايجاد نخواهد شد. ايـن تـا زمانيسـت كـه ملكـه آزاد در كلنی به آنها دست پيدا نكند. در هر صورت بايد از دستيابی ملكه به تيرك پيونـد جداً خودارای شود. بعد از ٣ تا ٤ روز از قراردادن پيوندها در كلنی پرستار، خواهيد ديد كه شاخونها سربسته شده اند. در اين شرايط با توجه به اينكه شاخونها فقـط به دما و رطوبت احتياج دارند، براي آزاد سازی كندوی پرستار و استفاده ی مجـدد از آن می توانيد شاخون ها را به يک كندوی يتيم داده و يا محافظ شاخون آنها را در داخل يک كلنی قوی در طبقه بالا آويزان نماييد.
كندوهايی كه كاملاً يتـيم هسـتند در توليـد ملكـه بـا كيفيـت عملكـرد مناسـبی نخواهند داشت. لذا بخشي از زنبورهای پرستار به سوی كنـدو های مجـاور كشـيده خواهند شد و بخشی از آنها هم به امر جمع آوري گرده و شهد روی خواهنـد آورد. پس تعداد كمی از زنبورها، كار پرستاری لارو ها را بعهده خواهند گرفت. از ايـن رو بهتر است كه پرورش ملكه در دو كلنی متفاوت انجام شود:
مرحله ی اول: اين مرحله را با معرفی فنجانک ها به يک كلنی كاملاً بدون ملكه بـا سطح تخمگذاری وسيع و يا به يک كلنی كه ملكه ی آن بـر روی يـك قـاب مهـار شده باشد آغاز می كنيم. اين كلنی ها بـه كلنی هـای اسـتارتر معـروف مـی باشـند. وظيفه ی پرستاری از فنجانک های پيوند زده شده در چنين كلنی هايی فقط در ٤٨ ساعت اوليه ميباشد. در شـرايط پرورشـی و فصـلی كـاملاً مناسـب نگهـداری ٢٤ ساعت در كلنی استارتر هم كافی است. بعد از ٤٨ ساعت به اين كنـدو يـک سـری جديد پيوند معرفی می شود يا اينكه از آن به عنوان يک كلنی توليد عسل اسـتفاده می كنند .
مرحله ی دوم: پس از برداشت تيرک پيوند از كلنی استارتر، بايد آن را بـه طبقـه بالای یک كندوی پرجمعيت كه در اين قسمت با شان های متعددی از لارو سر باز زنبوران كارگر پوشيده شده است انتقال داد. به صورتي كه قبلا بـه آن اشـاره شـد: شان های حاوی لارو در سمت چپ و راسـت تيـرک پيونـد قـرار داده شـود. البتـه فراموش نشود كه ملكه را به وسيله يک شبكه مهار ملكه در طبقـه پـايين كنـدو و كاملاً از پيوندها دور نگهداريد. ده ها سال تجربه نشان داده كه ملكه هـايی كـه بـه اين طريق توليد می شوند، همان كيفيتی را دارند كه در يک كلنی قـوی بـی ملكـه توليد می شود.
اين روش بهترين و پرثمرترين روش در بـين تمـامی روش هـای شـناخته شـده ی پرورش ملكه معرفی گرديده است. روش های ديگری هم هست،برای مثال ما می توانيم از زنبور پاكتی كه همان بچه طبيعی می باشد نيز برای پرورش ملكه استفاده نماييم. پس از ٧ روزگی لارو ها و در بسته شدن شاخون ها، روش هـای متعـددی بـرای نگهداری سلول های سر بست شده وجود دارد كه می تـوان بـا اسـتفاده از محـافظ شاخون و قراردادن شاه خون ها در طبقه بالاي كلنی های قوی و يا انكوبـاتور مراحـل بعدی دگرديسی آنها را سپری نمود.
برای پرورش ملكه با برنامه ريزی و تاريخ تولد مشخص، روشهاي زير وجود دارند:
روش اوّل: پرورش ملكه با يک كندوی بدون ملكه: در اين روش به دو صورت مـی توانيد عمل كنيد.
1- مهار ملكه داخل يک قفسک ملكه در داخل كلنی به مدت ٨ روز قبل از معرفی پيوند ها، كه يک روز قبل از معرفی پيوند ها ملكه برداشـته مـی شـود.
2- برداشـت ملكه و معرفی پيوندها به كلنی كه با توجه به وجود سطح تخمگذاری وسيع ملكه، شاخون های متعددی بر روی شان های كلنی ساخته می شود. كه در هر دو صـورت بايد مراقب بود و شاخون های ناخواسته را پيش از معرفـی پيونـدها از بـين بـرد. در بخش دوم بايد در زمان معرفی سری بعد هم اين كنترل ها صورت پذيرد.
برداشت بيش از ٩ روزه ی ملكه از داخل كلنی ها را بيشتر پرورش دهندگان توصـيه نمی كنند. چون كار عملی و زمان زيادی می طلبد. و در اين قسمت بيشـتر از روش دوم استفاده می كنند.
روش دوّم: پرورش ملكه در كندوی يتيم به صورت كوتاه مـدت و معرفـی تيـرک پيونــد بــه كنــدوی پرســتار تكميــل كننــده كــه بــه ايــن روش اســتفاده از كندو (آغازكننده و تكميل كننده) نيز ميگويند.
شما می توانيد اين روش را به گونه ای كه توصيف خواهد شد نيز مديريت كنيد. در اين راستا از روش گروه ١ و ٣ بصورت تركيبی استفاده می شود:
به اين صورت كـه تيرک پيوند را در يک كلنی يتيم شده معرفي می نمايند، سـپس در همـان روز بـا چند ساعت اختلاف ملكه ی قبلـی كلنـی را بـا يـك شـان حـاوی تخـم و لارو بـه كندويی كه درآن پيوند زده ايد معرفی كنيد. با اين تفـاوت كـه ملكـه در قسـمت پايين كندو قرار گرفته است و با شبكه مهار ملكه، مهار شده و از پيونـد ها دور نگـاه داشته می شود. اين روش به تمامي زنبـوردارانی توصـيه مـی شـود كـه بـه تعـداد محدودی ملكه نياز دارند و نمی خواهند عمليـات و حجـم كـاری زيـادی در ايـن راستا انجام دهند. در اين روش سريعاً و بدون دردسـر زيـاد و بـدون اينكـه كلنـی پرورش دهنده به مدت زيادی يتيم بماند می توانيد يک سری ملكه توليد نماييد.
روش سوّم: پروش ملكه در يک كلنی با ملكـه: درتمـامی روش هـا پيشـنهاد می شود كه، از بهترين كندو ها و قوی ترين آنان كه سرشار از زنبور پرستار می باشند براي پرورش ملكه استفاده نماييد.
و…